Online reserveren

Stijltuinen

De middeleeuwse tuin (± 1200 tot 1480) of siertuin is te herkennen aan de kleine omvang wegens ruimtegebrek in de vesting. De tuin is meestal aangelegd rond een fontein of put vanwaar smalle paden vertrekken naar de diverse bedden waar voedingsgewassen naast sierplanten groeien.

De renaissancetuin (± 1480 tot 1600) komt tot ontwikkeling en glipt buiten de stadsmuren. In deze tuinen wordt gezocht naar een constante sierfactor in de perken. De planten geven door de seizoenen heen een vrijwel onveranderlijk beeld.

De bedden van de klassieke tuin (± 1600 tot 1700) strekken zich uit tot een rechthoek aan beide kanten van een symmetrische as die woonhuis en tuin verenigen in een wederzijdse optimalisering. De inrichting van de tuinen beantwoordt aan een overgang van geciviliseerd naar wild (sierperken, grasvelden, bomengroepjes, ...).

De landschapstuin (± 1770 tot 1914) bestaat uit parken die aangelegd zijn als een reeks taferelen waarin de natuur verfraaid wordt met prieeltjes, rotspartijen, watervallen en verrassende boomsoorten...  

De eigentijdse tuin en kunstenaarstuin zetten sinds de jaren 1990 de tuin weer op zijn ereplaats dankzij bonte, intimistische creaties. Bloemen voeren de boventoon in de perken met vloeiende vormen.

De voedseltuin kan gelijk opgaan met een siertuin, met dit verschil dat deze tuin ruimtes heeft die gewijd zijn aan eetbare planten (boomgaard en moestuin) of geneeskrachtige planten, zoals volkstuinen of pastorie- of abdijtuinen.

Een arboretum is een botanische tuin, in het algemeen ontworpen als een landschapstuin, waarin uiteenlopende collecties bomen en struiken meestal op thema gepresenteerd worden.

Conseil d'Architecture, d'Urbanisme et d'Environnement de la Haute-Marne
CS 62127 - 52905 CHAUMONT cedex 9 - Tél : 03.25.32.52.62
E-mail : caue@haute-marne.fr